Rodia este renumită pentru a fi un puternic antioxidant. Descopera toate proprietățile nutritive și benefice ale rodiei și contraindicațiile în caz de consum excesiv.
Proprietățile rodiei fac din aceasta un fruct apreciat la nivel mondial. Originar din Asia de Vest, rodia crește bine în zonele cu un climat blând, dar poate fi cultivată și în cele cu un climat mai rece.
Rodia, de mărimea unui măr, are o coaja galbenă și conține numeroase semințe cu o pulpă suculentă, ușor acră.
Rodia este foarte bogată în antioxidanți și vitamina C (doar un singur fruct conține aproape 20% din necesarul zilnic al unui bărbat adult), are un aport important de vitamina K, vitaminele B, fibre și carbohidrați. Rodia este, de asemenea, bogată în potasiu, care ajută la îndeplinirea corectă a funcțiilor celulare. Acest fruct este, de asemenea, bogat în alte minerale, inclusiv fier, calciu, magneziu, fosfor și, într-o măsură mai mică, mangan și zinc.
Rodia are puține calorii: în jur de 80 Kcal la 100 de grame de produs.
Vitaminele și substanțele antioxidante prezente, conferă rodiei proprietăți utile pentru a sustine sănătatea organismului din mai multe puncte de vedere. Haideți să aruncăm o privire mai atentă asupra tuturor beneficiilor acestui fruct.
Rodia este benefica impotriva cancerului
Cele mai cunoscute proprietăți ale rodiei sunt proprietățile anticanceroase: datorită prezenței taninelor și polifenolilor, acest fruct realizează o acțiune puternică împotriva tumorilor, reducând radicalii liberi. În special, s-au constatat efecte contrastante asupra cancerului de sân și de prostată. Antocianinele conținute în sucul de rodie sunt capabile să efectueze o acțiune de protecție împotriva deteriorării razelor UV, una dintre principalele cauze ale cancerului de piele.
Rodie pentru sănătatea inimii
Rodia protejează inima: sucul său poate acționa ca un anticoagulant reducând riscul de arterioscleroză. De asemenea, joacă o acțiune preventivă în bolile cardiovasculare. Consumul regulat de suc de rodie ajută, de asemenea, la reducerea colesterolului LDL și la creșterea colesterolului HDL, îmbunătățind sănătatea inimii.
Rodie pentru frumusețe
Fructul de rodie, datorită capacității sale de a reduce cheagurile de sânge și de a facilita circulația, poate ajuta la crearea unui aspect mai tanar. Protejează pielea și contribuie la regenerarea celulelor, promovând repararea țesuturilor. Datorită antioxidanților și vitaminelor prezente, rodia încetinește procesele de îmbătrânire celulară și reduce hiperpigmentarea, petele de vârstă și ridurile.
Sucul de rodie este, de asemenea, un ajutor valoros pentru acnee și tenul gras. Datorită eficienței sale în îngrijirea estetică, rodia este parte a multor produse cosmetice pentru piele și păr.
Rodia împotriva tulburărilor gastrice și a parazitozei intestinale
Sucul de rodie ajută la combaterea hemoroizilor, a greturilor și a paraziților intestinali (inclusiv „celebrul” vierme solitar). Semințele, tocate și preparate ca decoct, ajută la combaterea diareei. Puteți folosi, de asemenea, sucul de rodie ca laxativ. Copiii sau adulții care nu au pofta de mâncare pot consuma sucul de rodie deoarece, are o acțiune stimulantă a apetitului.
Rodie în caz de anemie
Cantitatea mare de fier prezentă în rodie crește nivelul hemoglobinei în sânge și ajută la reducerea anemiei. Mai mult, conținutul ridicat de vitamina C ajută absorbția fierului din alimente.
Rodia previne Alzheimer
Studii recente au arătat că consumul zilnic al unui pahar de suc de rodie ajută la prevenirea apariției Alzheimerului. Acest efect s-ar datora puterii antiinflamatoare și antioxidante ridicate a fructului. Pentru a afla mai multe despre această proprietate, vă invităm să incercati Revidox, un supliment incredibil de valoros pentru sanatate, ce are ca ingredient principal rodia.
Consumul excesiv de rodie (în special a ingredientelor active obținute din coaja) poate provoca intoxicație. În aceste cazuri, reacțiile adverse sunt: amețeli, dureri de cap, somnolență și dificultăți de respirație. În cazul în care luați medicamente anticoagulante, este recomandat să consultați medicul înainte de a consuma fructul de rodie.
Nici o postare găsită