Cum se trateaza retentia de apa?

05/31/2016
de catre dr Tianli Natural Potent
retenita de apa

Auzim adesea despre retentia de apa din organsim. Aceasta este foarte des intalnita atunci cand se vorbeste despre aspectul estetic, despre dieta sau incercarea de a slabi unde se precizeaza ca ar fi ingreunata deoarece organisuml retine apa.

Functionarea neadecvata la nivelul rinichilor, daca acestia nu asigura o diureze adecvata, apa nu este reuseste sa fie eliminata si ajungem la fenomenul nedorit de retentie de apa.

Continutul de apa al organismului

Apa este regaseste in corpul uman intr-un procentaj ridicat si este prezenta la toate nvelurile celulare.

Continutul unui nou nascut este de 75 - 80% apa, dar treptat in primii trei ani de viata se ajuge la un procent de 65 - 70% apa.

Ca sa facem o comparatie, organismult unui adult (al unui batran) ajunge la 50-55% apa. Asa dar aport hidric este una din principalele cauzele ale modificarii de aspect al persoanelor, fiind totodata si motivul pentru care persoanele in varsta sunt mai ridate.

In functie de organul la care facem referire plamani, inima sau rinichi, au un procent de apa de 70-85% apa.

La nivelul tesutului osos vorbim de aproximativ 35% continut de apa iar la nivelul celui muscular apa este situata intre 55-65%.

Apa se gaseste in toate celulele organismului, este un excelent catalizator si un mediu ideal de stocare pentru electroliti.

Din acest motiv pentru o buna functionare a organismului este necesar un consum permanent si constant de apa.

Circuitul apei in organism

Apa este ingerata sau ar trebui sa fie ingerata zilnic in organism intr-un mod constant.

Este recomandat ca femeile sa consume 2,5 litri minim per 24 de ore, iar pentru un barbat minimul este de aproximativ 3 litri.

Acest consum de lichide se refera la cafele, bere, sucuri ori energizante, dar in mare parte trebuie sa reprezinte un consum de apa direct. Consumul unui litru de suc de 0,5 litri vine cu un aport de glucide adaugat acestuia.

Iar pentru metabolizarea si descompunerea acestor zaharuri ce sunt continute de suc este nevoie de o alta cantitate de apa pentru ca procesul sa se produca eficient.

In acelasi timp este recomandat sa existe si un consum zilnic si adecvat de legume si fructe de unde se extrage aportul hidric suplimentar.

Majoritatea tipurilor de fainoase sau mezeluri au procentual vorbind o cantitate insuficienta de apa, astfel ca o dieta care sa contina legume si fructe in starea lor naturala este obligatorie

Castravetele este una dintre legumele cu o cantitate bogata de apa, insa in sezonul estival puteti consuma la fel de bine pepene verde deoarece are o concentratie foarte mare de apa, fructoza (zaharul din fructe). Puteti adouga si citricele in aceasta categorie: lamaile, portocalele, grefele au un continut bogat in vitamine si apa.

Apa intra in procesele metabolice, ajuta la o diureza adecvata si are un continut bogat in oxigen, astfel ca este recomandat sa consumati la cina sau ca si garnitura o cantitate suficienta de legume ce confera vitamine si minerale

La persoanele ce nu au un aport hidric consistent si adecvat exista tendinta de constipatie, deoarece chiar si materiile fecale sunt alcatuite din apa. .

Ce inseamna retentia de apa?

Retentia de apa inseamna ca indiferent de cantitatea de apa pe care o consumati, putina sau multa, in forma indirecta sau directa, aceasta nu se elimina corespunzator.

Retentia de apa se observa prin scaderea diurezei, sub trei diureze pe zi si nici una pe timp de noapte, sau mai direct spus, reducerea sub 3 mictiuni in 24 ore.

Acest lucru inseamna ca apa consumata nu mai paraseste organismul si constituie o problema.

Locatiile de stationare sau de fixare ale apei sunt de obicei articulatiile membrelor inferioare cat si superioare, de unde apa nu mai este drenata corespunzator de sistemul limfatic.

Exista cazuri de retentie de apa in zona pulmonara unde se va denumi edem pulmonar, dar si la nivelul cavitatii abdominale unde va purta denumirea deascita.

Exista si un alt loc de cumulare al apei si este cauzat de infectia cu un agent patogen, dar este foarte rar si se numeste hidro-encefalie, adica localizarea sa la nivelul la nivelul maduvei sau encefalului.

Cauzele retentiei de apa

Una din principalele cauze pentru retentia de apa este cauza renala, aceasta inseamna o functionare anormala la nivelul rinichiului ce este cauzata de infectii repetate, precum nefroze sau pielonefrita.

Aceast gen de inflamare si infectie la nivelul rinichilor duce la disfunctia rinichilor si si automat la incapacitatea de a efectua o filtrare adecvata, apa nu va mai fi eliminata prin mictiune ci se va reintoarce in circulatia sanguina.

Acesta retentie hidrica este foarte des asociata cu o hipertensiune de regula acuta sau subacuta de etiologie extracardiaca.

Acest lucru se mai poate intampla si persoanelor care au suferit extragerea unui rinchi, o nefrectomi si atunci in mod cert eliminarea apei este deficitara. Dupa o astfel de operatie este recomandat un regim hidric special pentru a nu suprasolicita activitatea rinichiului functional.

O alta cauza o reprezinta substante chimice sau medicamentele in aceasta categorie. Cele mai des incriminate medicamente pentru retentia de apa sunt cele din categoria anticonceptionalelor. Acestea modifica intregul metabolism pe cale endocrina, ingreuneaza si incetinesc metabolismul celular, nu neaparat si la nivel renal, astfel nu se mai reuseste eliminarea si filtrarea apei. Dupa inceperea tratamentului cu anticonceptionale, acest tip de retentie este asociat cu o crestere ponderala imediata.

Dereglari endocrino-metabolice: prin acelasi sistem prin care se produce dezechilibrarea hidrica in cazul administrarii anticonceptionalelor, intr-un mod similar se produce si dezechilibrul de eliminare hidrica daca exista o afectiune endocrina (chiar si la nivelul glandei tiroide).

O alta cauza este un un dezechilibru produs printr-o serie de medicamente de slabire ce ajuta la o diureza rapida a apei, sau un regim alimentar drastic cu o scadere in greutate foarte mare, fapt pentru care organsmul in incercarea de a combate, va produce o retentie hidrica.

Retentia de apa poate fi cauzata si de alimentatia noastra , adica de un aport crescut de sodiu si saruri in organsim.

Atunci cand vorbim de aportul de saruri, se ia in considerare si continutul mare de alimente condimentate, muraturi sau mezeluri si mancaruri picante ce au un continut ridicat de sare.

Complicatiile apar in momentul in care nu se produce o eliminare adecvata a apei, ca rezultat al ingreunarii metabolismului celular. Un metabolism mai greoi, duce la afectarea celulelor si ca un cerc vicios vor produce mai departe aceste retentii hidrice.

Lasand la o parte aspectul fizic ce deranjeaza foarte multe persoane cand vorbim de retentia de apa, problemele din punct de vedere medical sunt cu totul altele. Aici vorbim de hipertensiunea de cauza renala, ci nu de una cardiaca, ce necesita tratament medicamentos pentru reducerea puseului de tensiune.

O alta problema este cea a edemului pulmonar, adica a retentiei de apa la nivel pulmonar ce duce la duce la disfunctii respiratorii grave.

Preventie si tratament

Preventia si tratarea problemelor legate de retentia de apa se face prin diagnosticarea cauzei.

Adica vor fi necesare niste analize de functionare renala pentru a observa functionalitatea de eliminare si filtrare a apei, sau analize de functionare hepatica, pentru a se observa daca de acolo porneste cauza.

Analiza a ionilor joaca un rol important, astfel se poate observa cam care este gradul de eliminare al lor.

Tratamentul trebuie sa se faca pe etape, mai intai trebuie descoperita cazuta. Daca retentia se produce din cauza anticonceptionalelor, este foarte simplu, se va stopa administrarea; In cazul in care vorbim de o infectie sau de un agent patogen, se pot administrat antibiotice pana la eliminarea acestuia.

Daca vorbim de tratamentele cu diuretice, trebuie tinut cont ca acestea elimina si o mare cantitate de ioni ce sunt necesari organismului. Adica eliminarea de potasiu, sodiu si calciu, in acelasi timp cu o diureza accelerata, pot cauza organismului.

In schimb exista si varianta diureticelor naturale, cum ar fi ceaiul de cozi de cirese, ceaiul de papadie sau coada soricelului, care sunt sunt cele mai bune diuretice.

Printre diureticele naturale se numara pepenele si berea care asigura un aport hidric mare, totodata aceste lichide se vor elimina rapid deoarece nu au nevoie de un timp de absorbtie prelungit.

Daca aveti suspiciunea unei retentii de apa nu este suficient sa ne preocupe doar aspectul fizic, ci este necesara o vizita la medic pentru a stabili cauza si a o trata sau elimina.

Desi nu este nici pe departe atat de periculoasa ca si alte patologii, reprezinta o problema in viata noastra si trebuie remediata.

Tratament naturist pentru retentia apa

Retentia de apa poate fi combatuta cu remedii naturiste, cum ar fi:

1. Consumul sporit de lichide

2. Reducerea aportului de sare

3. Suplimentarea aportului de minerale

4. Efectuarea de exercitii fizice

5. Combaterea stresului

6. Infuziile cu papadie

7. Consumul de diuretice naturale

8. Consumul zilnic de castraveti proaspeti