Prostata

Ce este hiperplazia benignă de prostată (BPH) sau adenomul de prostata?

Această afectiune este cunoscută sub numele de hiperplazie benignă de prostată (sau adenom de prostata), deoarece se referă la creșterea non-malignă a țesutului prostatic la bărbați de la vârsta de mijloc. La un tânăr, glanda prostatică se află într-o etapă aproape nedetectabilă rudimentară și se extinde peste acoperirea tractului urinar ca un grup de semințe. Cu toate acestea, în timpul pubertății, forma sa începe să se schimbe datorită creșterii producției hormonilor de testosteron si dihidrotestosteron.
Testosteronul provoacă germinarea și creșterea "semințelor", numite acini. În viața adultă, datorită acestei creșteri și proliferării, aceste mici structuri glandulare pot determina simptome obstructive asociate tulburărilor de flux urinar.

Hiperplazia prostatica benigna este una dintre cele mai frecvente boli la barbati si este considerata ca facand parte din procesul de îmbatranire fiziologica. Incidenta adenomului de prostata este de 51% la barbatii cu varsta cuprinsă între 60 si 69 de ani si între 75% și 90% la pacienții octogenari.

Deși definiția adenomului de prostata include mărirea prostatei și obstrucția mecanică a fluxului de urină, nu există întotdeauna o relație directă între volumul de hiperplazie și intensitatea simptomelor. Prostata marita nu produce intotdeauna simptome si alte organe mai putin extinse pot fi o sursa de disconfort intens.

Simptomele prostatei (hiperplaziei benigne de prostata) pot fi împărțite în două categorii: obstructive și iritante.

Prostata cu simptome obstructive:

  • Flux de urină scurt și / sau intermitent 
  • Scăderea forței și a calibrului urinei.
  • Senzația de golire incompletă a vezicii urinare.
  • Dublă golire (urinarea pentru a doua oară într-o perioadă de 2 ore).
  • Dificultate sau întârziere la inițierea urinării.
  • Retenția urinară.

Prostata cu simptome de iritare:

  • Poliuria sau frecvența crescută de urinare.
  • Nocturia sau nevoia de urinare frecventă în timpul nopții.
  • Senzatie brusca să urinați.
  • Incontinența urinară.

Prostata tratament naturist

Tratament prostata: Diagnosticarea precoce a hiperplaziei benigne de prostata este esențială pentru a evita complicațiile cum ar fi infecții ale tractului urinar, afectarea rinichilor sau vezicii urinare, pietre vezicale și incontinență. Tratamentul va fi determinat de potențialul de existență a acestor procese secundare care derivă din obstrucția urinară, împreună cu nivelul de disconfort al pacientului.

Medicamente pentru prostata si remedii eficiente

La pacienții cu simptome ușoare sau moderate, se poate administra un tratament farmacologic bazat pe alfa-blocante și inhibitori ai alfa-reductazei, care pot contribui la îmbunătățirea fluxului urinar. Primul reduce tensiunea celulelor musculare din interiorul prostatei, ajutând pacientul să-și golească vezica mai eficient și confortabil. Acestea din urmă reduc dimensiunea prostatei, ceea ce îmbunătățește calitatea urinării.