Alergii

Tratament alergii

Alergiile reprezinta o reactie exagerata a sistemului imunitar la substante care, la majoritatea oamenilor, nu cauzeaza simptome. Atunci cand un alergen vine in contact cu corpul, acesta determina sistemul imunitar sa dezvolte o reactie inadecvata, numita reactie alergica.

Cauzele alergiilor si factorii de risc ai alergiilor

Spre deosebire de alte boli, terenul genetic nu are o importanta majora in aparitia bolilor alergice. Factorii de mediu sunt cei care au o influenta decisiva:


 • - expunerea precoce si sus­tinuta la trofalergene (alune, soia, crustacee) si pneumalergene (acarieni si mucegaiuri din praful de casa, polenuri, epitelii ani­male)
 • - poluarea (in special particulele din gazele de esapament, ozon, compusi organici volatili si form­aldehida)
 • - vaccinarile extensive si mediul hiperprotector

In general, copiii si adultii tineri sunt mai vulnerabili in fata alergiei. Persoanele varstnice dezvolta mai rar aceste afectiuni. Anumite categorii profesionale sunt mai expuse: morari, patiseri, laboranti si cres­catori de animale, cei care lucreaza in industria lemnului, vopselelor, bumbacului, tutunului.

Tipurile de alergii

 1. Alergiile alimentare. Alergiile alimentare sau intoleranta la anumite alimente afecteaza pe aproape oricine la un moment dat. Toate simptomele alergiilor alimentare apar intr-un interval de cateva minute, pana la o ora dupa masa. Reactia incepe cu senzatia de mancarime in gura si dificultati de a inghiti sau respira.
 2. Alergiile la insecte. Reactiile alergice apar la intepatura urmatoarelor insecte: albine, viespi, furnici.
 3. Alergiile medicamentoase. Medicamentele care cauzeaza cel mai frecvent alergie sunt: penicilina, sulfamidele, medicamente antiaritmice, antiinflamatoare nesteroidiene (aspirina, ibuprofen).

Simpomele sunt reprezentate de:

 • - urticarie - edem al glotei (umflarea gatului)
 • - astm- scaderea tensiunii arteriale
 • - ritm cardiac neregulat
 • - greata, varsaturi, crampe abdominale
 • - deces