Afectiuni respiratorii

Afectiuni respiratorii

Plamanii sunt parti ale sistemului respirator, localizati in interiorul cutiei toracice, deasupra diafragmului. Sunt organe complexe, de consistenta spongioasa cu tesut elastic, care au rolul de a inspira si expira dioxidul de carbon. In timpul respiratiei, oxigenul intra in organism, fiind distribuit la nivelul plamanilor prin sistemul numit arbore bronsic, format din bronhii si bronhiole - ramuri care descresc in diametru.

Arborele bronsic transporta oxigenul in alveole pulmonare, de unde oxigenul este transportat in sistemul circulator, iar dioxidul de carbon este transportat din sange la nivelul plamanilor pentru a fi expirat. Aportul de oxigen si alimentarea tesuturilor cu sange este necesara pentru functionarea tuturor celulelor din corp. Eliminarea dioxidului de carbon este importanta pentru mentinerea unui pH optim al sangelui, caracteristica a echilibrului acido-bazic a sistemelor organismului.

Avand in vedere ca aerul pe care il respiram contine multe substante din mediul inconjurator (polen, praf, bacterii, fum, virusuri, substante chimice volatile, etc.), plamanii trebuie sa isi mentina activ sistemul de aparare impotriva acestori invadadori cu potential toxic. Acest ansamblu de sustinere al plamanilor include celule ale sistemului imunitar si secretie de mucus care va elimina aceste componente nedorite din plamani.

Exista o serie de masuri care pot fi luate pentru a va mentine sanatatea si rezistenta plamanilor:

  • - Daca nu fumati, nu va apucati de fumat!
  • - Daca sunteti fumator sau consumator de tutun, renuntati! Fumatul creste riscul aparitiei bolilor de plamani, inclusiv cancer pulmonar. Nu este niciodata prea tarziu sa renuntati.
  • - Invatati-va copiii care sunt pericolele fumatului si a expunerii la fumul de tigara. Fiti un model pentru acestia!
  • - Evitati fumatul pasiv. Respiratia fumului de tigara creste riscul aparitiei acelorasi afectiuni ca si fumatul activ. Nu permiteti fumatul in locuinta, in masina sau la locul de munca.
  • - Spalati-va pe maini in mod corespunzator si acoperiti-va gura cu o batista de unica folosinta atunci cand tusiti si stranutati - acest lucru nu doar previne gripa si raceala, ci si alte boli infectioase pulmonare.
  • - Incercati sa utilizati hota in timp ce gatiti si evitati produsele de ingrijire care contin aerosoli.
  • - Practicati cat mai multe exercitii fizice; acestea sunt benefice pentru intreg organismul, inclusiv pentru plamani, care au nevoie de oxigen.
Lyprinol, 60 capsule, Pharmalink REDUCERE 8%
143,00 lei 132,00 lei
Detalii
Rhino Horn REDUCERE 20%
75,00 lei 60,00 lei
REDUCERE 9%
Detalii
Sirop Muguri de Pin cu Patlagina si Propolis REDUCERE 16%
Detalii
Septilin teblete REDUCERE 8%
38,00 lei 35,10 lei
Detalii
Sirop Muguri de Brad cu Patlagina si Propolis REDUCERE 16%
Detalii
Miere de manuka 10 REDUCERE 7%
Momentan Indisponibil
Detalii
Septilin sirop REDUCERE 5%
43,70 lei 41,60 lei
Detalii
Respiration Blend REDUCERE 10%
Momentan Indisponibil
Detalii
Momentan Indisponibil
Detalii
Lactibiane ATB, 10 capsule, Pileje REDUCERE 17%
58,10 lei 48,00 lei
Momentan Indisponibil
Detalii